Borok

Kóstold meg borainkat!
Vásárolható a pincénél.

Aktuális borkínálatunk

Mórocz borok 2023
Merlot Rosé 2024

Merlot Rosé 2024


 

Fajta: Merlot 100%

Évjárat: 2024

Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonfüred, Baricska dűlő

Szőlők: A szőlő már második éve a füredi Baricska dűlő márgás, homokkőpalás területéről származik.

Szüreti adatok: A kézi szüret 2024 augusztus 19-én történt. Ekkorra a szőlő már túl volt a rosénak ideális állapoton, bár lehet olyan a 2024-es évjárat brutális melegében nem is volt neki. A mustfok 19,4MM° volt.

Borkészítés: A szőlőt bogyózás után a lehető leggyorsabban préseltük, hogy a lehetőségekhez képest ne legyen annyira sötét. Ezután 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd szűrés következett. 2025 áprilisában került palackba.

Kóstolási jegyzet:Illatban piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, némi eper. Ízében visszaköszönnek a már illatban megismert jegyek, emellett kerek, szájat kitöltő, hosszú lecsengésű, a végén egy kis szénsavval.

Fun fact: Ilyen meleg évjáratot és ilyen korai szüretet pályafutásom alatt még nem éltem. A szőlők pillanatok alatt lettek kényszerérettek, szinte lehetetlen volt a megfelelő szüreti időpontot elkapni, nekünk is csak közepesen sikerült jól.

Analízis

Alkohol: 12,38 %vol
Savtartalom: 6,6 g/l
Cukortartalom: 0,9 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,4 g/l
pH: 3,28

Pinceár: 2.490.- Ft
Olasz rizling 2024

Olasz rizling 2024


 

Fajta: Olaszrizling 100%

Évjárat: 2024

Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Balatonszőlős: Sóskút dűlő

Szőlők: Tagyon-hegy Báróca dűlőjének mészköves, bazalttufás és Balatonszőlős Sóskút dűlőjének mészköves, kötött agyagos területeiről származik a szőlő.

Szüreti adatok: A kézi szüret 2024 augusztus 31-én történt a szőlő kissé kényszerérett állapotában. A mustfok 19,0 MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.

Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 2 órát áztattuk, majd kíméletes préselése után 19 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. A 14 napos erjedés után tartályos érlelés, szűrés, és további tartályos érlelés következett. 2024 márciusában került palackba.

Kóstolási jegyzet: A borvidék legismertebb fajtáját kétféle stílusban készítjük, ő a reduktív változat. Illatában citrusok dominálnak, háttérben trópusi gyümölcsök találhatóak. Ízében licsi, citrusok, trópusi gyümölcsök. Azt a leheletnyi fát, amivel erjedés közben találkozott meg észre sem venni.

Fun fact: Érdemes minél hamarabb beszerezni, mert az elmúlt 2 évben népszerűsége beérte a Traminiét. Ebből sem tudok eleget készíteni, legkésőbb októberre gyakorlatilag teljesen elfogy.

Analízis

Alkohol:12,06 %vol
Savtartalom: 6,1 g/l
Cukortartalom: 1,1 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,2 g/l
pH: 3,10

Pinceár: 3.690.- Ft
Tramini 2024

Tramini 2024


 

Fajta: Tramini 100%

Évjárat: 2024

Termőhely:Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonszőlős Penke dűlő és Pécsely Nyáló-hegy dűlő

Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy meszes, márgás és a Penke dűlő meszes területeiről származik a szőlő.

Szüreti adatok: A kisládás kézi szüret 2024 augusztus 19-én történt érett állapotban. A mustfok 19,0MM° volt.

Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk, majd kíméletes préselése után 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel és enyhén pörkölt fachipsszel történt. Az erjedés után tartályos érlelés, majd szűrés következett. 2025 februárjában került palackba.

Kóstolási jegyzet: Illatban sok citrus, rózsa és némi trópusi gyümölcs. Ízében visszaköszönnek a már illatban megismert jegyek, mellett kerek, szájat kitöltő, hamónikus bor, amiben a fa visz egy kis rafinériát.

Fun fact: Ki merem jelenteni, hogy a pince történetének legjobb Traminije. Brutál illatos, nagyon harsány, csak úgy itatja magát. Szerencsére mind a közönség, mind a szakma részéről pozitív a fogadtatás. Ti imádjátok, a szakma pedig 3 aranyéremmel jutalmazta eddig 3 különböző borversenyen, köztük a 2025-ös Országos Borversenyen.

Analízis

Alkohol:12,55 %vol
Savtartalom: 5,3 g/l
Cukortartalom: 1,0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,3 g/l
pH: 3,30

Pinceár: 3.690.- Ft
Chardonnay 2024

Chardonnay 2024


 

Fajta: Chardonnay 100%

Évjárat: 2024

Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonszőlős: Penke dűlő

Szőlők: Balatonszőlős Penke dűlőjének erősen mészköves területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 100 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.

Szüreti adatok: A kézi szüret 2024 augusztus 20-án történt teljes érésben. A mustfok 21,0 MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.

Borkészítés: A szőlőt bogyózás és minimális héjon áztatás után kíméletesen préseltük, majd 18 órás ülepítés, ezután színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel és enyhén pörkölt fachipssel történt. A 10 napos erjedés után tartályban érleltük tovább a bort faszegmenssel, majd szűrés következett. 2025 április legvégén került palackba.

Kóstolási jegyzet: Tiszta baracklé. Illatában némi trópusi gyümölccsel, mangóval keverve, míg ízében és lecsengésében az illatból már ismerős gyümölcsök mellett a fás érlelésnek köszönhető édességgel és vaníliával. Nagy testű komplex bor.

Fun fact: Ez az első bor a pince történetében, amelyik aranyérmet nyert az Országos Borversenyen. Mondjuk ez volt az első bor, amit egyáltalán neveztem, szóval az arány eddig jó.

Analízis

Alkohol: 13,25 %vol
Savtartalom: 6,0 g/l
Cukortartalom: 1,2 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,5 g/l
pH: 3,31

Pinceár: 3.990.- Ft
Kissbarátom 2022

Kissbarátom 2022


 

Fajta: Olasz rizling 100%

Évjárat: 2022

Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy

Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 62 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.

Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,7MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.

Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés első fele tartályban, a második fele hordóban történt. Ezután hordós érlelés, közben battonage, vagyis a finomseprő felkeverése a hordóban heti kétszer. Összesen 12 hónapot töltött hordóban, majd derítettük, szűrtük és 2024 áprilisában került palackba.

Kóstolási jegyzet: Hordós Olasz rizling. Illatában virágok, ásványok, ízében citrusok dominálnak, mely kiegészül némi sóssággal és a hordós érlelés fás, valamint a battonage vajas jegyeivel. Jó savgerincű, hosszú lecsengésű bor.

Fun fact: Közel egy évig hordóban volt, aztán derítettük és érleltük picit tartályban. Így az eredeti, 2023. októberi palackozási terv csúszott is, aztán majdnem 2 hónapot ült rajta a T. Hatóság, hogy engedélyezze a forgalmazását, így viszonylag későn, több mint másfél év után került töltésre. Ráadásul 3-4 hónapot szeretem palackban is érlelni ezt a bort mielőtt piacra kerül, így forgalomban 2024 július második felétől van csak.

Analízis

Alkohol:12,28 %vol
Savtartalom: 7,65 g/l
Cukortartalom: 1,3 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,5 g/l
pH: 3,01

Pinceár: 4.290.- Ft

Látogass meg minket!

Várunk a Mórocz Pincészetnél!

Ismerd meg borainkat!

Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!

Mórocz Pincészet
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.