Borok
Kóstold meg borainkat!
Vásárolható a pincénél.
2023
Chardonnay 2023
Fajta: Chardonnay 100%
Évjárat: 2023
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonszőlős: Száka dűlő
Szőlők: Balatonszőlős Száka dűlőjének mészköves, kötött agyagos, vastag termőrétegű területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 70 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2023 szeptember 20-án történt teljes érésben. A mustfok 19,5 MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 4 órát áztattuk, majd kíméletes préselése után 18 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel és enyhén pörkölt fachipssel történt. A 10 napos erjedés után tartályban érleltük tovább a bort faszegmenssel, majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2024 áprilisában került palackba.
Kóstolási jegyzet:Tiszta baracklé. Illatában némi trópusi gyümölccsel, mangóval keverve, míg ízében és lecsengésében a fás érlelésnek köszönhető édességgel és vaníliával. Nagy testű komplex bor.
Fun fact:Évek óta tervezem egy Chardonnay elkészítését, viszont nincs saját ültetvényem, de 2023-ben végre sikerült találnom egy szép, jó helyen lévőt, amiről tudtam bort készíteni.
Kicsit érleltebb verzióban gondolkodtam elsőre, ám erjedés végén annyira szép, intenzív, gyümölcsös jelleget mutatott az új bor, hogy úgy döntöttem ezt a jellegét őrzöm meg és erősítem fel.
Analízis
Alkohol: 12,32 %vol
Savtartalom: 6,4 g/l
Cukortartalom: 1,7 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 22,5 g/l
pH: 3,32
Tramini 2023
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2023
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Szőlők:A pince alatti Nyáló-hegy és a Zádor-hegy meszes, márgás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 90 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2023 szeptember 20-án történt érett állapotban. A mustfok 19,2MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk, majd kíméletes préselése után 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel és enyhén pörkölt fachipsszel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2023 decemberében került palackba.
Kóstolási jegyzet: Illatban sok citrus, rózsa és némi trópusi gyümölcs. Ízében visszaköszönnek a már illatban megismert jegyek, mellett kerek, szájat kitöltő, hamónikus bor, amiben a fa visz egy kis rafinériát.
Fun fact: Őszintén mondom nem volt szép a szőlő. Nehéz évjárat volt a tavalyi és ez leginkább a Traminin látszott meg, az utolsó napok igencsak megtépázták az egészségét. Nagyon el voltam keseredve, de ennek ellenére parádé lett a bor. El sem hittem. Na ennyit jelent, hogy a mustülepítés normálisan megtörténik.
Analízis
Alkohol:12,18 %vol
Savtartalom: 5,5 g/l
Cukortartalom: 0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,3 g/l
pH: 3,32
Olasz rizling 2023
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2023
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Balatonszőlős: Sóskút dűlő
Szőlők: Tagyon-hegy Báróca dűlőjének mészköves, bazalttufás és Balatonszőlős Sóskút dűlőjének mészköves, kötött agyagos területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 90 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 17-én történt teljes érés előtti állapotban. A mustfok 18,5 MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 2 órát áztattuk, majd kíméletes préselése után 19 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. A 14 napos erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés, és további tartályos érlelés következett. Viszonylag gyorsan, már 2023 decemberében palackba került.
Kóstolási jegyzet: A borvidék legismertebb fajtáját kétféle stílusban készítjük, ő a reduktív változat. Illatában citrusok dominálnak, háttérben trópusi gyümölcsök találhatóak. Ízében licsi, citrusok, trópusi gyümölcsök.
Fun fact: Nagy szerelmese vagyok a fának. Ez is kapott egy adagot erjedéshez. Nem nagy mennyiséget és nagyon finoman pörköltet, de a várakozásomnak megfelelően úgy megtolta a testet és a gyümölcsöket, hogy szinte robbannak a szájban.
Analízis
Alkohol:11,93 %vol
Savtartalom: 5,9 g/l
Cukortartalom: 0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,0 g/l
pH: 3,25
Merlot Rosé 2023
Fajta: Merlot 100%
Évjárat: 2023
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonfüred Baricska dűlő
Szőlők: A füredi Baricska dűlő márgás, homokkőpalás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 100 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2023 szeptember közepén történt nem teljesen érett állapotban. A mustfok 19,1MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után rövid ideig áztattuk, majd kíméletes préselése után 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel és speciális rosé fachipsszel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2024 tavaszán került palackba.
Kóstolási jegyzet: Illatban piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, némi eper. Ízében visszaköszönnek a már illatban megismert jegyek, emellett kerek, szájat kitöltő, hosszú lecsengésű.
Fun fact: 2023-ra úgy döntöttem kicsit más irányba viszem a rosé borom. Nagyon megtetszettek a Provence-i rosék, így én is szerettem volna valami testesebb, kicsit fás, de mégis könnyedebb, jó ivású rosét készíteni. A színével még nem vagyok elégedett, kicsit sötét lett.
Analízis
Alkohol: 12,4 %vol
Savtartalom: 6,1 g/l
Cukortartalom: 1,3 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 23,3 g/l
pH: 3,35
2022
Kissbarátom 2022
Fajta: Olasz rizling 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 62 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,7MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 16 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés első fele tartályban, a második fele hordóban történt. Ezután hordós érlelés, közben battonage, vagyis a finomseprő felkeverése a hordóban heti kétszer. Összesen 12 hónapot töltött hordóban, majd derítettük, szűrtük és 2024 áprilisában került palackba.
Kóstolási jegyzet: Hordós Olasz rizling. Illatában virágok, ásványok, ízében citrusok dominálnak, mely kiegészül némi sóssággal és a hordós érlelés fás, valamint a battonage vajas jegyeivel. Jó savgerincű, hosszú lecsengésű bor.
Fun fact: Közel egy évig hordóban volt, aztán derítettük és érleltük picit tartályban. Így az eredeti, 2023. októberi palackozási terv csúszott is, aztán majdnem 2 hónapot ült rajta a T. Hatóság, hogy engedélyezze a forgalmazását, így viszonylag későn, több mint másfél év után került töltésre. Ráadásul 3-4 hónapot szeretem palackban is érlelni ezt a bort mielőtt piacra kerül, így forgalomban 2024 július második felétől van csak.
Analízis
Alkohol:12,28 %vol
Savtartalom: 7,65 g/l
Cukortartalom: 1,3 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,5 g/l
pH: 3,01
Tramini 2022
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy és a Zádor-hegy meszes, márgás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 80 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 3-án történt érett állapotban. A mustfok 19,8MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: A pince által készített illatos reduktív bor illatában rózsa, trópusi gyümölcsök és ánizs jelenik meg. Telt, a korty a teljes szájat kitölti, ízében sok gyümölcs izgalmas fűszerességgel, rózsával.
Fun fact: Korábban mindig azt tapasztaltam, hogy a Tramini baromi megosztó fajta és többségében nem a fogyasztók kedvence, mégis belevágtam. Ehhez képest nálunk annyira népszerű a bora, hogy örülök, ha tud annyi készülni, hogy legalább a nyarat kihúzza.
Analízis
Alkohol:12,28 %vol
Savtartalom: 5,7 g/l
Cukortartalom: 4,0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 19,2 g/l
pH: 3,23
Olaszrizling 2022
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás és Tagyon-hegy Báróca dűlőjének mészköves, bazalttufás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 50-60 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 10-én és 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,0MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 2 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. A 14 napos erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés, és további tartályos érlelés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: A borvidék legismertebb fajtáját kétféle stílusban készítjük, ő a reduktív változat. Illatában rezeda, virágok, citrusok. Ízében licsi és egyéb citrusok dominálnak.
Fun fact: Az analízistáblát kitöltve szembesültem vele milyen magas a savtartalma. Mindez ráadásul az iszonyú száraz és meleg 2022-es évjáratban. Kóstolva viszont egyáltalán nem érezni savhangsúlyosnak.
Analízis
Alkohol:12,07 %vol
Savtartalom: 7,5 g/l
Cukortartalom: 2,5 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,4 g/l
pH: 3,03
Rosé 2022
Fajta: Merlot 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonudvari, Templom feletti dűlő
Szőlők: A Balatonudvariban található Templom feletti dűlő félszálvesszős művelésű szőlőjét 70q/ha termésátlaggal szüreteltük.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 8-án történt valamivel a teljesen érett állapot előtt. A mustfok 19,8MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes, 1,1barig való préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: Mindig is Merlot párti voltam a Kékfrankossal szemben rosé kérdésében. Egyszerűen semmihez sem hasonlítható az az érett, epres, gyümölcsös illat, amit ez a fajta tud. Ízében is dominál a frissen facsart eperlé, de mellette kis málnás jelleg is megjelenik.
Fun fact: Olyan masszív szín volt 2022-ben, hogy mindössze 3 óra áztatás után döbbenten néztem, hogy idén minimum siller, de inkább vörös borom lesz rosé címen. Aztán szerencsére előbb az erjedés, majd a derítés és a szűrés alatt is lényegesen csökkent a színe. Azért nagyon halvány így sem lett.
Analízis
Alkohol:11,87 %vol
Savtartalom: 7,9 g/l
Cukortartalom: 5,4 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,4 g/l
pH: 3,00
Dorka 2022
Fajta: Olasz rizling 75% – Tramini 25%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Szőlők:
Szüreti adatok:
Borkészítés: A kierjedt Olasz rizling és Tramini borokból 75%-25% arányban házasítottuk. Derítése, szűrése és az ízek tartályos összeérlelése már házasítás után történt, majd palackozás előtt a bort 20g/l cukortartalomig mustsűrítménnyel édesítettük vissza.
Kóstolási jegyzet: Illatában és ízében annak ellenére is dominál a Tramini rózsás, ánizsos, trópusi gyümölcsös jellege, hogy harmadannyit használtunk a házasításhoz belőle, mint az Olasz rizlingből. A rizling inkább testet és kerekséget ad a kortynak, melyet a cukor tesz még kedvesebbé.
Fun fact: Egyrészt sokszor hangzik el a kérdés fesztiválokon, kóstolókon, hogy „valami édesebb nincs?”, másrészt szeptember közepén született a kislányom. Ebből a kettőből jött az ötlet, hogy neki dedikálva egy édesített bor is készüljön, hogy mondhassuk válaszként, hogy „DE”.
Analízis
Alkohol:11,28 %vol
Savtartalom: 7,3 g/l
Cukortartalom: 20,1 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,8 g/l
pH: 3,15
Pinceár: 1.990.- Ft
2021
Kissbarátom 2021
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 50 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2021 szeptember 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,4MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 4 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés első fele tartályban, a második fele hordóban történt. Ezután hordós érlelés, közben battonage, vagyis a finomseprő felkeverése a hordóban heti kétszer. Összesen 8 hónapot töltött hordóban, majd derítettük, szűrtük és 2022 októberében került palackba.
Kóstolási jegyzet: Hordós Olasz rizling. Illatában virágok, citrusok, ásványok, vaj, vanília, ízében licsi és egyéb citrusok dominálnak, mely kiegészül némi sóssággal és a hordós érlelés fás, valamint a battonage vajas jegyeivel.
Fun fact: Egy kicsit változtattam 2021-re a Kissbarátom erjesztési és érlelési technológiáján, minek köszönhetően komplexebb, teltebb, izgalmasabb bort kaptam. Hogy pontosan mi volt ez a változtatás, azt személyesen elmondom.
Analízis
Alkohol:12,16 %vol
Savtartalom: 7,9 g/l
Cukortartalom: 1,0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,8 g/l
pH: 3,05
Pinceár: 3.490.- Ft
Tramini 2021
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Fellelhető: Sikersztori volt. Még nálunk sem maradt.
Analízis
Alkohol:11,92 %vol
Savtartalom: 6,7 g/l
Cukortartalom: 5,2 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 18,6 g/l
pH: 3,1
Olaszrizling 2021
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Volt, aki mindenkinél gyorsabb volt és a megmaradt néhány kartont le is foglalta magának, így már csak úgy tudjátok inni, ha ő meghív titeket.
Analízis
Alkohol:11,84 %vol
Savtartalom: 7,2 g/l
Cukortartalom: 9,8 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,4 g/l
pH: 3,01
Rosé 2021
Fajta: Merlot 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonudvari, Templom feletti dűlő
Fellelhető: Nálunk elfogyott, de mivel korát megszégyenítő kondiban van, Veszprémben még fröccsnek kaphat belőle, aki szemfüles.
Analízis
Alkohol:11,44 %vol
Savtartalom: 7,1 g/l
Cukortartalom: 2,6 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,0 g/l
pH: 3,04
2020
Kissbarátom 2020
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Itt-ott még bele lehet futni, bár nem feltétlen Magyarországon. Pár palack még nálunk is van, kíváncsiak vagyunk meddig érlelhető még.
Pinceár: 3.490.- Ft
Tramini 2020
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Fellelhető: Nagyon kis palackszámban készült, hamar el is fogyott. Nekünk a pincénél van még 3 karton, majd egy vertikális kóstolón megnézzük.
Olaszrizling 2020
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Pár hónapig Pesten a Kadarka borbárban még kóstolható. De csak ott. Nekünk is marad pár palack, de majd csak különleges alkalmakkor kóstoljuk vissza.
Látogass meg minket!
Várunk a Mórocz Pincészetnél!
Telefon
Ismerd meg borainkat!
Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!