Boros blog

Az erjesztés szakemberei #1

Az erjesztés szakemberei #1

Ahogy a különböző irányzatok egyre jobban teret nyernek, mint a natúr bor, meg a természetes bor (érdekes, de a kézműves egy ideje elkezdett kikopni), úgy válik tapasztalatom szerint egyre több fogyasztó szemében alapnak az, hogy „nem használunk élesztőt”. Egyfajta...

bővebben
Alternatív hordó

Alternatív hordó

Egyre inkább azt látom, hogy a hordós borok (különösen fehérborok esetében) jelentősége egyre csökken. Fogyasztói oldalról inkább az illatos, könnyed borok népszerűek, míg termelői oldalon a hordó nagyon magas költsége az egyik fő visszatartó ok. Egy normális 500...

bővebben
BBBB és a forgalomba hozatal

BBBB és a forgalomba hozatal

Nem teszek ígéretet arra, hogy ilyen bejegyzésekkel végigkísérem a bor születésének teljes hosszát, de igyekszem a szakmának néhány érdekesebb részletét megmutatni, ami talán a széles közönség számára nem egyértelmű, esetleg teljesen ismeretlen. Első alkalommal bele...

bővebben
Borkóstoló Karácsonyra!

Borkóstoló Karácsonyra!

IDÉN KARÁCSONYKOR AJÁNDÉKOZZ ÉLMÉNYT SZERETTEIDNEK!   Karácsonyra még idei áron van lehetőséged Borkóstoló jegyet váltani szeretteidnek, melyet 2024 május 1. és 2024 október 1. között használhatnak fel. Ehhez nem kell mást tenned, mint az info@moroczpince.hu...

bővebben
Szabadegyetem borbarátoknak – záróbeszámoló

Szabadegyetem borbarátoknak – záróbeszámoló

Sikeresen, az előzetesen tervezettnek megfelelően lezajlott a borral és gasztronómiával foglalkozó öt alkalmas szabadegyetem előadássorozat Pécselyen a Mórocz Pincészetnél. A szép számú érdeklődők első alkalommal áprilisban a MATE szőlészeti tanszékének két előadója,...

bővebben
Kis(sbarátom) siker

Kis(sbarátom) siker

Megjelent a BOR és PIAC magazin legújabb száma, ahol dűlős borokat teszteltek a Balatoni régióból. Nagyon jó nevű borászatok képviselték magukat kiváló tételekkel, de végül így is az egyik legmagasabb pontszámot (bizottságánál 3., összesítettben 4.) a 2021-es...

bővebben
2023 – A permetezés éve

2023 – A permetezés éve

Egy korábbi posztban említettem már, hogy mennyire hasznos az, ha a szőlő egészséges. A pincészet három évvel ezelőtti megalapítása óta az idei a legnehezebb év növényvédelmi szempontból. Sőt, ez az első bármilyen szinten is nehéznek nevezhető év. Részben ebből a...

bővebben
Ihatóbb Podcast

Ihatóbb Podcast

Május közepén az Ihatóbb Magyarországért podcastjének voltam vendége, ahol egyrészt kicsit végigbeszéltük az eddigi borász múltam, másrészt megkóstoltunk néhány bort is. ITT tudjátok meghallgatni, hogy milyen jóízűen tudunk kóstolni Gábriellel, akinek ezúton is...

bővebben
A legnehezebb rész, avagy rabszolgatartás

A legnehezebb rész, avagy rabszolgatartás

2020-ban, a CoVid közepén egy nem túl rózsás gazdasági környezetben alapítottam meg a pincét. Mondhatni nem épp a legideálisabb pillanat. Tisztában voltam ráadásul azzal, hogy bár évek óta ebben az ágazatban dolgozom és vezettem már igen nagy borászati üzemeket is, ám...

bővebben
A címke sztori 2.

A címke sztori 2.

A 2020-as évjárat címkéinek fogadtatása felülmúlta a várakozásainkat. A zenés-boros együttműködés kapcsán megjelent kislemez premiere szeretlekmagyarorszag.hu-n volt. Ezen felül több mint 50 internetes oldalon hoztak le anyagot az együttműködésről, jártunk rádiós és...

bővebben
A címke sztori 1.

A címke sztori 1.

Néhány évvel ezelőtt jöttem rá, hogy mennyi párhuzamosságot mutat egy zenész és egy borász élete. Túl azon persze, hogy mindegyik tanulja a maga szakmáját, gyakorol, befektet, mindkettő eredménye egy alkotó, kreatív folyamat vége. Egy zenész, vagy zenekar megírja a...

bővebben

Látogass meg minket!

Várunk a Mórocz Pincészetnél!

Ismerd meg borainkat!

Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!