Borok
Kóstold meg borainkat!
Vásárolható a pincénél.
2022

Tramini 2022
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy és a Zádor-hegy meszes, márgás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 80 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 3-án történt érett állapotban. A mustfok 19,8MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: A pince által készített illatos reduktív bor illatában rózsa, trópusi gyümölcsök és ánizs jelenik meg. Telt, a korty a teljes szájat kitölti, ízében sok gyümölcs izgalmas fűszerességgel, rózsával.
Fun fact: Korábban mindig azt tapasztaltam, hogy a Tramini baromi megosztó fajta és többségében nem a fogyasztók kedvence, mégis belevágtam. Ehhez képest nálunk annyira népszerű a bora, hogy örülök, ha tud annyi készülni, hogy legalább a nyarat kihúzza.
Analízis
Alkohol:12,28 %vol
Savtartalom: 5,7 g/l
Cukortartalom: 4,0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 19,2 g/l
pH: 3,23
Olaszrizling 2022
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás és Tagyon-hegy Báróca dűlőjének mészköves, bazalttufás területeiről származik a szőlő. Az ültetvényeken 50-60 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 10-én és 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,0MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 2 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. A 14 napos erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés, és további tartályos érlelés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: A borvidék legismertebb fajtáját kétféle stílusban készítjük, ő a reduktív változat. Illatában rezeda, virágok, citrusok. Ízében licsi és egyéb citrusok dominálnak.
Fun fact: Az analízistáblát kitöltve szembesültem vele milyen magas a savtartalma. Mindez ráadásul az iszonyú száraz és meleg 2022-es évjáratban. Kóstolva viszont egyáltalán nem érezni savhangsúlyosnak.
Analízis
Alkohol:12,07 %vol
Savtartalom: 7,5 g/l
Cukortartalom: 2,5 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,4 g/l
pH: 3,03
Rosé 2022
Fajta: Merlot 100%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonudvari, Templom feletti dűlő
Szőlők: A Balatonudvariban található Templom feletti dűlő félszálvesszős művelésű szőlőjét 70q/ha termésátlaggal szüreteltük.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2022 szeptember 8-án történt valamivel a teljesen érett állapot előtt. A mustfok 19,8MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 3 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes, 1,1barig való préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés fajélesztővel történt. Az erjedés után tartályos érlelés majd bentonitos derítés, szűrés következett. 2023 márciusában került palackba.
Kóstolási jegyzet: Mindig is Merlot párti voltam a Kékfrankossal szemben rosé kérdésében. Egyszerűen semmihez sem hasonlítható az az érett, epres, gyümölcsös illat, amit ez a fajta tud. Ízében is dominál a frissen facsart eperlé, de mellette kis málnás jelleg is megjelenik.
Fun fact: Olyan masszív szín volt 2022-ben, hogy mindössze 3 óra áztatás után döbbenten néztem, hogy idén minimum siller, de inkább vörös borom lesz rosé címen. Aztán szerencsére előbb az erjedés, majd a derítés és a szűrés alatt is lényegesen csökkent a színe. Azért nagyon halvány így sem lett.
Analízis
Alkohol:11,87 %vol
Savtartalom: 7,9 g/l
Cukortartalom: 5,4 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,4 g/l
pH: 3,00
Dorka 2022
Fajta: Olasz rizling 75% – Tramini 25%
Évjárat: 2022
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Szőlők:
Szüreti adatok:
Borkészítés: A kierjedt Olasz rizling és Tramini borokból 75%-25% arányban házasítottuk. Derítése, szűrése és az ízek tartályos összeérlelése már házasítás után történt, majd palackozás előtt a bort 20g/l cukortartalomig mustsűrítménnyel édesítettük vissza.
Kóstolási jegyzet: Illatában és ízében annak ellenére is dominál a Tramini rózsás, ánizsos, trópusi gyümölcsös jellege, hogy harmadannyit használtunk a házasításhoz belőle, mint az Olasz rizlingből. A rizling inkább testet és kerekséget ad a kortynak, melyet a cukor tesz még kedvesebbé.
Fun fact: Egyrészt sokszor hangzik el a kérdés fesztiválokon, kóstolókon, hogy „valami édesebb nincs?”, másrészt szeptember közepén született a kislányom. Ebből a kettőből jött az ötlet, hogy neki dedikálva egy édesített bor is készüljön, hogy mondhassuk válaszként, hogy „DE”.
Analízis
Alkohol:11,28 %vol
Savtartalom: 7,3 g/l
Cukortartalom: 20,1 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,8 g/l
pH: 3,15
Pinceár: 1.990.- Ft
2021

Kissbarátom 2021
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy
Szőlők: A pince alatti Nyáló-hegy márgás területéről származik a szőlő. Az ültetvényeken 50 q/ha termésátlaggal szüreteltünk.
Szüreti adatok: A kézi szüret 2021 szeptember 25-én történt optimális, kissé túlérett állapotban. A mustfok 19,4MM° volt. A szőlőket kis méretű ládákba szüretelve szállítottuk a pincéhez.
Borkészítés: A szőlőt bogyózás után 4 órát áztattuk szárazjég alatt, majd kíméletes préselése után 14 órás ülepítés, majd színelés következett. Az erjesztés első fele tartályban, a második fele hordóban történt. Ezután hordós érlelés, közben battonage, vagyis a finomseprő felkeverése a hordóban heti kétszer. Összesen 8 hónapot töltött hordóban, majd derítettük, szűrtük és 2022 októberében került palackba.
Kóstolási jegyzet: Hordós Olasz rizling. Illatában virágok, citrusok, ásványok, vaj, vanília, ízében licsi és egyéb citrusok dominálnak, mely kiegészül némi sóssággal és a hordós érlelés fás, valamint a battonage vajas jegyeivel.
Fun fact: Egy kicsit változtattam 2021-re a Kissbarátom erjesztési és érlelési technológiáján, minek köszönhetően komplexebb, teltebb, izgalmasabb bort kaptam. Hogy pontosan mi volt ez a változtatás, azt személyesen elmondom.
Analízis
Alkohol:12,16 %vol
Savtartalom: 7,9 g/l
Cukortartalom: 1,0 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 21,8 g/l
pH: 3,05
Pinceár: 3.490.- Ft
Tramini 2021
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Fellelhető: Sikersztori volt. Még nálunk sem maradt.
Analízis
Alkohol:11,92 %vol
Savtartalom: 6,7 g/l
Cukortartalom: 5,2 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 18,6 g/l
pH: 3,1
Olaszrizling 2021
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Volt, aki mindenkinél gyorsabb volt és a megmaradt néhány kartont le is foglalta magának, így már csak úgy tudjátok inni, ha ő meghív titeket.
Analízis
Alkohol:11,84 %vol
Savtartalom: 7,2 g/l
Cukortartalom: 9,8 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,4 g/l
pH: 3,01
Rosé 2021
Fajta: Merlot 100%
Évjárat: 2021
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Balatonudvari, Templom feletti dűlő
Fellelhető: Nálunk elfogyott, de mivel korát megszégyenítő kondiban van, Veszprémben még fröccsnek kaphat belőle, aki szemfüles.
Analízis
Alkohol:11,44 %vol
Savtartalom: 7,1 g/l
Cukortartalom: 2,6 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 20,0 g/l
pH: 3,04
2020

Kissbarátom 2020
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Itt-ott még bele lehet futni, bár nem feltétlen Magyarországon. Pár palack még nálunk is van, kíváncsiak vagyunk meddig érlelhető még.
Pinceár: 3.490.- Ft
Tramini 2020
Fajta: Tramini 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Pécsely Zádor-hegy dűlő és Nyáló-hegy dűlő
Fellelhető: Nagyon kis palackszámban készült, hamar el is fogyott. Nekünk a pincénél van még 3 karton, majd egy vertikális kóstolón megnézzük.
Olaszrizling 2020
Fajta: Olaszrizling 100%
Évjárat: 2020
Termőhely: Balatonfüred-Csopaki Borvidék – Tagyon: Báróca dűlő és Pécsely: Nyáló-hegy
Fellelhető: Pár hónapig Pesten a Kadarka borbárban még kóstolható. De csak ott. Nekünk is marad pár palack, de majd csak különleges alkalmakkor kóstoljuk vissza.
Látogass meg minket!
Várunk a Mórocz Pincészetnél!
Telefon
Ismerd meg borainkat!
Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!