2023 – A permetezés éve

morocz_szolo

Egy korábbi posztban említettem már, hogy mennyire hasznos az, ha a szőlő egészséges.

A pincészet három évvel ezelőtti megalapítása óta az idei a legnehezebb év növényvédelmi szempontból. Sőt, ez az első bármilyen szinten is nehéznek nevezhető év. Részben ebből a nehézségből fakad az is, hogy rájöttem mennyire a szőlő a legbonyolultabb része a borászatnak számomra.

2021 nem volt túl komplikált, néhány jól időzített növényvédelmi kezeléssel a szőlő védhető volt a betegségektől.

2022 pedig még annál is könnyebb volt. Akkora volt a forróság és a szárazság, hogy nem volt gomba, ami megélt volna a szőlőn.

Idén viszont részint ugyan nagyon örülünk a sok csapadéknak, ami feltöltötte a talajokat a tavalyi durva aszály után, ám a folyamatos esőzéseknek és főleg az utánuk következő melegnek és hatalmas párának köszönhetően hónapok óta folyamatos a fertőzési nyomás a szőlőn.

Fontos ezért, hogy ne legyen már számottevő csapadék, mert a bogyók egy ponton túl nem tudnak több vizet felvenni és kirepednek, plusz a folyamatos lomb és fürtnedvesség ideális környezet a gombák terjedésének.

Most úgy látom két irányt vehet az év a hátralévő hetekben. Vagy marad a változékony hűvös idő és akkor 2014-hez hasonlóan szinte éretlenül rothad le a termés, vagy ami egyelőre sokkal valószínűbbnek tűnik, szárazabb, meleg idő lesz, amikor is szépen beérik a termés.

Egyelőre a mi szőlőink is jól néznek ki és bizakodva tekintünk a jövőbe, de sokat kell még nekik szüretig kinn aludniuk, szóval, ahogy egy kedves ismerősöm szokta mondani: „térdre imához!”.

*UPDATE: a posztot már hetek óta írom, mostanra sajnos a saját szőlőben is van némi rothadás. Jól ki is leveleztük, hogy minél gyorsabban száradjon a hajnali pára és egy-egy eső után. Mert az továbbra is gyakran esik. Ráadásul a legrosszabb módon, gyors zivatar, majd 30°C….és pára.

Ezek is érdekelhetnek

Borkóstoló Karácsonyra!

Borkóstoló Karácsonyra!

IDÉN KARÁCSONYKOR AJÁNDÉKOZZ ÉLMÉNYT SZERETTEIDNEK!   Karácsonyra még idei áron van lehetőséged Borkóstoló jegyet váltani szeretteidnek, melyet 2024 május 1. és 2024 október 1. között használhatnak fel. Ehhez nem kell mást tenned, mint az info@moroczpince.hu...

bővebben
Kis(sbarátom) siker

Kis(sbarátom) siker

Megjelent a BOR és PIAC magazin legújabb száma, ahol dűlős borokat teszteltek a Balatoni régióból. Nagyon jó nevű borászatok képviselték magukat kiváló tételekkel, de végül így is az egyik legmagasabb pontszámot (bizottságánál 3., összesítettben 4.) a 2021-es...

bővebben
Ihatóbb Podcast

Ihatóbb Podcast

Május közepén az Ihatóbb Magyarországért podcastjének voltam vendége, ahol egyrészt kicsit végigbeszéltük az eddigi borász múltam, másrészt megkóstoltunk néhány bort is. ITT tudjátok meghallgatni, hogy milyen jóízűen tudunk kóstolni Gábriellel, akinek ezúton is...

bővebben

Látogass meg minket!

Várunk a Mórocz Pincészetnél!

Ismerd meg borainkat!

Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!