2023 – A permetezés éve

morocz_szolo

Egy korábbi posztban említettem már, hogy mennyire hasznos az, ha a szőlő egészséges.

A pincészet három évvel ezelőtti megalapítása óta az idei a legnehezebb év növényvédelmi szempontból. Sőt, ez az első bármilyen szinten is nehéznek nevezhető év. Részben ebből a nehézségből fakad az is, hogy rájöttem mennyire a szőlő a legbonyolultabb része a borászatnak számomra.

2021 nem volt túl komplikált, néhány jól időzített növényvédelmi kezeléssel a szőlő védhető volt a betegségektől.

2022 pedig még annál is könnyebb volt. Akkora volt a forróság és a szárazság, hogy nem volt gomba, ami megélt volna a szőlőn.

Idén viszont részint ugyan nagyon örülünk a sok csapadéknak, ami feltöltötte a talajokat a tavalyi durva aszály után, ám a folyamatos esőzéseknek és főleg az utánuk következő melegnek és hatalmas párának köszönhetően hónapok óta folyamatos a fertőzési nyomás a szőlőn.

Fontos ezért, hogy ne legyen már számottevő csapadék, mert a bogyók egy ponton túl nem tudnak több vizet felvenni és kirepednek, plusz a folyamatos lomb és fürtnedvesség ideális környezet a gombák terjedésének.

Most úgy látom két irányt vehet az év a hátralévő hetekben. Vagy marad a változékony hűvös idő és akkor 2014-hez hasonlóan szinte éretlenül rothad le a termés, vagy ami egyelőre sokkal valószínűbbnek tűnik, szárazabb, meleg idő lesz, amikor is szépen beérik a termés.

Egyelőre a mi szőlőink is jól néznek ki és bizakodva tekintünk a jövőbe, de sokat kell még nekik szüretig kinn aludniuk, szóval, ahogy egy kedves ismerősöm szokta mondani: „térdre imához!”.

*UPDATE: a posztot már hetek óta írom, mostanra sajnos a saját szőlőben is van némi rothadás. Jól ki is leveleztük, hogy minél gyorsabban száradjon a hajnali pára és egy-egy eső után. Mert az továbbra is gyakran esik. Ráadásul a legrosszabb módon, gyors zivatar, majd 30°C….és pára.

Ezek is érdekelhetnek

Az erjesztés szakemberei #1

Az erjesztés szakemberei #1

Ahogy a különböző irányzatok egyre jobban teret nyernek, mint a natúr bor, meg a természetes bor (érdekes, de a kézműves egy ideje elkezdett kikopni), úgy válik tapasztalatom szerint egyre több fogyasztó szemében alapnak az, hogy „nem használunk élesztőt”. Egyfajta...

bővebben
Alternatív hordó

Alternatív hordó

Egyre inkább azt látom, hogy a hordós borok (különösen fehérborok esetében) jelentősége egyre csökken. Fogyasztói oldalról inkább az illatos, könnyed borok népszerűek, míg termelői oldalon a hordó nagyon magas költsége az egyik fő visszatartó ok. Egy normális 500...

bővebben
BBBB és a forgalomba hozatal

BBBB és a forgalomba hozatal

Nem teszek ígéretet arra, hogy ilyen bejegyzésekkel végigkísérem a bor születésének teljes hosszát, de igyekszem a szakmának néhány érdekesebb részletét megmutatni, ami talán a széles közönség számára nem egyértelmű, esetleg teljesen ismeretlen. Első alkalommal bele...

bővebben

Látogass meg minket!

Várunk a Mórocz Pincészetnél!

Ismerd meg borainkat!

Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!