A címke sztori 1.

Címke sztori

Néhány évvel ezelőtt jöttem rá, hogy mennyi párhuzamosságot mutat egy zenész és egy borász élete. Túl azon persze, hogy mindegyik tanulja a maga szakmáját, gyakorol, befektet, mindkettő eredménye egy alkotó, kreatív folyamat vége.

Egy zenész, vagy zenekar megírja a dalokat, kiadja azokat lemezen, vagy valamilyen formában. A kiadott anyagát bemutatja koncerteken, szól esetleg a rádióban és szépen felépül egy közösség, akik szívesen hallgatják újra és újra a dalokat, megveszik a lemezeket, eljárnak koncertre, alig várják, hogy új dalokat hallgathassanak.

A borászat egy hasonló alkotó, kreatív folyamat. Minden évben a szőlőből elkészítjük a borokat saját stílusunk és ízlésünk szerint. Ezeket a borokat aztán bemutatjuk fesztiválokon, borbemutatókon, a pincénél, esetleg kapható valamelyik üzletben, vagy üzletláncban és szépen lassan felépül egy közösség, akik szívesen kóstolják újra és újra a borokat, vesznek belőle néhány palackkal, eljárnak rendezvényekre és alig várják, hogy a pince mélyén lapuló, hordóban érlelődő tétel is forgalomba kerüljön.

A két műfaj a mutatott párhuzamosságokon túl szinte alig elválasztható egymástól. Sokkal jobban esik egy nyár esti Balatonhoz közeli baráti borozás, fröccsözés úgy, ha zene is szól a háttérben és egy koncertélmény is alig-alig elképzelhető hideg bor, vagy fröccs nélkül.

Ebből jött a gondolat, hogy mennyire jó lenne, ha a megjelenő első borok mellé készülne egy kislemez, aminek minden dala párként lenne 1-1 bor mellé.

Az elmúlt években nagyon sok, általam sokra tartott zenészt volt szerencsém megismerni és tudhatom magaménak a barátságukat, így hamar találtam barátokat, akik vállalták, hogy vagy még eddig kiadatlan, vagy készülőben lévő dalukat adják ehhez a projekthez, így születtek meg ezen dal- és borpárok, amikben minden dalból egy-egy kottarészlet került a címkékre. Ezen kívül az elkészült kislemezt ki is adtuk, ami miden létező online és streaming felületen ’Mórocz Pincészet – Kiadatlan’ címen megtalálható, hallgatható.

A címkén a kottán kívül megjelenik egy nonfiguratív firka is, ami a szőlőlombot jeleníti meg, ezáltal pedig a címke kifejezi a szőlő, a bor és a mögötte a zene elválaszthatatlan egységét.

Ezek is érdekelhetnek

Az erjesztés szakemberei #1

Az erjesztés szakemberei #1

Ahogy a különböző irányzatok egyre jobban teret nyernek, mint a natúr bor, meg a természetes bor (érdekes, de a kézműves egy ideje elkezdett kikopni), úgy válik tapasztalatom szerint egyre több fogyasztó szemében alapnak az, hogy „nem használunk élesztőt”. Egyfajta...

bővebben
Alternatív hordó

Alternatív hordó

Egyre inkább azt látom, hogy a hordós borok (különösen fehérborok esetében) jelentősége egyre csökken. Fogyasztói oldalról inkább az illatos, könnyed borok népszerűek, míg termelői oldalon a hordó nagyon magas költsége az egyik fő visszatartó ok. Egy normális 500...

bővebben
BBBB és a forgalomba hozatal

BBBB és a forgalomba hozatal

Nem teszek ígéretet arra, hogy ilyen bejegyzésekkel végigkísérem a bor születésének teljes hosszát, de igyekszem a szakmának néhány érdekesebb részletét megmutatni, ami talán a széles közönség számára nem egyértelmű, esetleg teljesen ismeretlen. Első alkalommal bele...

bővebben

Látogass meg minket!

Várunk a Mórocz Pincészetnél!

Ismerd meg borainkat!

Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!