Folytatva az élesztős bejegyzést, a most következő második részben megnézzük honnan is jönnek ezek a mi kis szakembereink és miket is lehet velük kezdeni. Kemikália mindenütt? Honnan is jönnek ezek a szakemberek? Durva, de a múltkori példánál maradva mind az utcáról....
Boros blog
Az erjesztés szakemberei #1
Ahogy a különböző irányzatok egyre jobban teret nyernek, mint a natúr bor, meg a természetes bor (érdekes, de a kézműves egy ideje elkezdett kikopni), úgy válik tapasztalatom szerint egyre több fogyasztó szemében alapnak az, hogy „nem használunk élesztőt”. Egyfajta...
Alternatív hordó
Egyre inkább azt látom, hogy a hordós borok (különösen fehérborok esetében) jelentősége egyre csökken. Fogyasztói oldalról inkább az illatos, könnyed borok népszerűek, míg termelői oldalon a hordó nagyon magas költsége az egyik fő visszatartó ok. Egy normális 500...
BBBB és a forgalomba hozatal
Nem teszek ígéretet arra, hogy ilyen bejegyzésekkel végigkísérem a bor születésének teljes hosszát, de igyekszem a szakmának néhány érdekesebb részletét megmutatni, ami talán a széles közönség számára nem egyértelmű, esetleg teljesen ismeretlen. Első alkalommal bele...
Borkóstoló Karácsonyra!
IDÉN KARÁCSONYKOR AJÁNDÉKOZZ ÉLMÉNYT SZERETTEIDNEK! Karácsonyra még idei áron van lehetőséged Borkóstoló jegyet váltani szeretteidnek, melyet 2024 május 1. és 2024 október 1. között használhatnak fel. Ehhez nem kell mást tenned, mint az info@moroczpince.hu...
Szabadegyetem borbarátoknak – záróbeszámoló
Sikeresen, az előzetesen tervezettnek megfelelően lezajlott a borral és gasztronómiával foglalkozó öt alkalmas szabadegyetem előadássorozat Pécselyen a Mórocz Pincészetnél. A szép számú érdeklődők első alkalommal áprilisban a MATE szőlészeti tanszékének két előadója,...
Kis(sbarátom) siker
Megjelent a BOR és PIAC magazin legújabb száma, ahol dűlős borokat teszteltek a Balatoni régióból. Nagyon jó nevű borászatok képviselték magukat kiváló tételekkel, de végül így is az egyik legmagasabb pontszámot (bizottságánál 3., összesítettben 4.) a 2021-es...
2023 – A permetezés éve
Egy korábbi posztban említettem már, hogy mennyire hasznos az, ha a szőlő egészséges. A pincészet három évvel ezelőtti megalapítása óta az idei a legnehezebb év növényvédelmi szempontból. Sőt, ez az első bármilyen szinten is nehéznek nevezhető év. Részben ebből a...
Ihatóbb Podcast
Május közepén az Ihatóbb Magyarországért podcastjének voltam vendége, ahol egyrészt kicsit végigbeszéltük az eddigi borász múltam, másrészt megkóstoltunk néhány bort is. ITT tudjátok meghallgatni, hogy milyen jóízűen tudunk kóstolni Gábriellel, akinek ezúton is...
A legnehezebb rész, avagy rabszolgatartás
2020-ban, a CoVid közepén egy nem túl rózsás gazdasági környezetben alapítottam meg a pincét. Mondhatni nem épp a legideálisabb pillanat. Tisztában voltam ráadásul azzal, hogy bár évek óta ebben az ágazatban dolgozom és vezettem már igen nagy borászati üzemeket is, ám...
A címke sztori 2.
A 2020-as évjárat címkéinek fogadtatása felülmúlta a várakozásainkat. A zenés-boros együttműködés kapcsán megjelent kislemez premiere szeretlekmagyarorszag.hu-n volt. Ezen felül több mint 50 internetes oldalon hoztak le anyagot az együttműködésről, jártunk rádiós és...
A címke sztori 1.
Néhány évvel ezelőtt jöttem rá, hogy mennyi párhuzamosságot mutat egy zenész és egy borász élete. Túl azon persze, hogy mindegyik tanulja a maga szakmáját, gyakorol, befektet, mindkettő eredménye egy alkotó, kreatív folyamat vége. Egy zenész, vagy zenekar megírja a...
Látogass meg minket!
Várunk a Mórocz Pincészetnél!
Telefon
Ismerd meg borainkat!
Kóstold meg borainkat a pincénél vagy válassz kínálatunkból a weboldalon!